De gemeentelijke diensten zijn gesloten op 
 
maandag 22 april (Paasmaandag)
woensdag 1 mei (Dag van de Arbeid)


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Bezoek ook de gemeentelijke facebookpagina.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie over de sluitingsdagen van de gemeentelijke diensten vindt u HIER.

De sluitingsdagen van het zwembad Pierebad kan u HIER raadplegen.

De sluitingsdagen van de bibliotheek kan u HIER raadplegen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Al ingeschreven op BE-Alert? Klik HIER voor meer informatie.

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

Nieuwe winterprik - sneeuw ruimen

Voor de komende dagen kondigt het KMI opnieuw winterse neerslag aan. Het gemeentebestuur houdt de weersvoorspellingen goed in de gaten en heeft een strooiplan.
 
Vorige week zijn de strooiploegen van de gemeente Grimbergen al verschillende keren uitgereden om het wegdek op de belangrijkste assen sneeuw- en ijsvrij te maken. Op enkele dagen tijd is er 80 ton zout gestrooid.
 
Van midden november tot eind februari werkt de dienst werken in eigen beheer van de gemeente met een beurtrolsysteem waarbij dag en nacht een ploeg paraat staat om de straten sneeuw- en ijsvrij te maken. Mocht de vrieskou langer aanhouden, wordt het beurtrolsysteem verlengd.
 
De nachtploeg rijdt uit om 3 uur ’s nachts (of vroeger) en werkt tot 8 uur, tot de dagploeg het overneemt. Er wordt uitgereden met twee strooiwagens. Bij hevige sneeuwval wordt er een extra voertuig met sneeuwspade ingezet.
 
Fietspaden worden vanaf 5 uur geruimd. Daarvoor wordt gewerkt met een kleiner voertuig met sneeuwspade vooraan en zoutstrooier achteraan. De toegangen naar openbare gebouwen worden tijdens de werkuren vrijgemaakt.
 
Het is evenwel onmogelijk om in alle straten van Grimbergen te strooien. In eerste instantie wordt op de hoofdwegen gestrooid, in straten waar het openbaar vervoer rijdt of waar zich scholen bevinden en op steile hellingen.
 
In straten waar weinig doorgaand verkeer is, wordt niet gestrooid. Dat is organisatorisch niet haalbaar en ook de zoutvoorraad zou ontoereikend zijn. Zout strooien is ook niet goed voor het milieu, wat nog een bijkomende factor is om niet overal te strooien.
 
Bij strenge winters met veel sneeuw is de kost voor de gemeente hoog, zowel voor de aankoop van zout als voor de inzet van personeel.
 
Door de situatie met de brug wordt in de straten van Humbeek gelegen aan de oostkant van het kanaal, zout gestrooid door de technische dienst van de gemeente Zemst. Grimbergen maakte hiervoor de nodige afspraken met de buurgemeente.
 
Huisvuilophaling
Hou er rekening mee dat ook de huisvuilophaling hinder kan ondervinden bij sneeuwval. Zo hebben de ophaalploegen van Intradura op dinsdag 22 en woensdag 23 januari niet alle straten van hun ronde kunnen bereiken. Aan de bewoners van die straten wordt gevraagd om het huisvuil terug binnen te nemen en het bij de volgende ophaalronde opnieuw aan te bieden.
 
Eigen voetpad sneeuwvrij maken
Bewoners zijn wettelijk verplicht om het voetpad voor hun woning sneeuwvrij te maken. Ook in straten met weinig passage. Denk aan de postbode die elke dag op ronde gaat. Het is wel verboden om de sneeuw op de straat te vegen.

 
Chris Selleslagh
Burgemeester
chris.selleslagh@grimbergen.be – 02 260 12 00 - 0475 70 43 03